Banner_Needse_Beelden

Actualiteiten / Activiteiten

Onthulling van de Needse beelden: 19 maart 2016

onthulling Needse beelden

Op 19 maart zijn de de beelden door burgemeester Joost van Oostrum onthuld. Vanaf heden zijn ze elke dag (gratis) te bezichtigen in de toren van de Grote Kerk in Neede, aan het Kerkplein 1 in Neede. Tijdens de zondagse eredienst, of bij eventuele rouw- of trouwdiensten vragen wij uw begrip dat u op dát moment de beelden niet kunt bekijken. Meer foto's van de onthulling kunt vinden op de pagina over de onthulling van de Protestantse Gemeente Neede


Foto's van de piëta

Pieta Neede "Opgegraven Piëta voor en na de restauratie - Neede - 20163180 - RCE" by Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Licensed under CC BY-SA 3.0 nl via Wikimedia Commons.

Veel foto's van restauraties van de Piëta of van Christus op de koude steen (eind jaren '20, en na WO II) zijn door werkzaamheden van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) terug te vinden op Wikimedia (28 mei 2015).
Kwartaalblad Venster besteedt aandacht aan restauratie beelden

kwartaalblad Venster In het kwartaalblad Venster van februari 2015 (uitgegeven door de stichting Oude Gelderse Kerken) is een uitgebreid artikel gewijd aan de restauratie van al de drie beelden van onze stichting. Het is een achtergrondartikel voorzien van vele foto's en verwijzingen. U kunt alle uitgaven van Venster online bekijken bij archieven.nl Alle uitgaven? Bijna alle, .... de nieuwste uitgave staat momenteel nog niet online (Laatste keer gecheckt op: 11 februari 2016)
Transport Piëta

TransportOp 3 november 2014 is de piëta getransporteerd naar de restaurateur Adriaan van Rossem. Hiervan zijn enkele foto's van gemaakt, maar er is ook een video. In de Tubantia van 29 oktober 2014 is een verslag gemaakt van de voorbereidende werkzaamheden

[op de site van Tubantia is ook een verkorte versie van dit artikel te lezen].
Gemeente Berkelland betaalt mee aan restauratie

Berkelland betaalt mee Gemeente Berkelland, waarvan Neede deel uit maakt, betaalt € 5000 mee aan restauratie van de Piëta uit de Grote Kerk in Neede. (Tubantia, 7 maart 2014)
Waarde beelden groter dan verwacht

Waarde beelden groter dan gedacht "De waarde van de historische beelden is groter dan verwacht. Het zijn absolute topstukken. Ik ken geen andere kerk in Nederland waar je dit soort beelden nog tegenkomt. In het museum Catharijne­convent in Utrecht (waar de geschiedenis van het christen­dom in Nederland wordt uitgebeeld) staat nog zo'n beeld, maar dat is een stuk kleiner."

aldus restaurateur Adriaan van Rossem. Lees verder bij het artikel in Tubantia van 14 augustus 2013.
Verslag transport 2013 door Omroep Gelderland

Filmpje transport Enkele bijzondere beelden uit de Grote Kerk in Neede worden geprepareerd voor restauratie. Het gaat om het beeld "Christus op de Koude Steen" en om een onderdeel van het Sacramentshuisje. Bekijk het filmpje van Omroep Gelderland van 15 augustus 2013. Het YouTube-filmpje duurt 1m 18s
Prijs Univé-Oost

Uitreiking Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Beusink Recreatie in Lievelde heeft Univé-Oost woensdag 20 februari 2013 aan 15 groeperingen met verschillende doelstelling een financiële prijs uitgereikt. De Stichting tot Instandhouding en Behoud Needse Beelden behoort tot de gelukkigen. De prijs werd uitgereikt om het zgn Sacramentshuisje te laten restaureren.
Een sacramentshuisje was in de middeleeuwen een bouwsel in het koor van een kerk, dat met traliedeurtjes kon worden afgesloten. Het huisje diende als de bewaarplaats van de hostie.

De prijs werd uitgereikt door de heer Toine Faber van Univé-Oost.

Mans Koster vertelde gepassioneerd hoe de beelden in de Grote Kerk in Neede zijn terecht gekomen in de middeleeuwen en hoe belangrijk het is dat de groep beelden wordt gerestaureerd.

De Stichting was bijzonder verheugd met de prijs van 2500 euro voor de restauratie.

De heer Adriaan van Rossem heeft de opdracht gekregen het Sacramentshuisje te restaureren.
Rabo Coöperatiefonds

In 2012 werd de stichting genomineerd door het Rabo Coöperatiefonds om het project te presenteren en mee te dingen naar één van de 5 beschikbaar gestelde prijzen.

Het verheugt de stichting dat tijdens de lokale ledenbijeenkomst op 15 oktober de Stichting tot Instandhouding en Behoud Needse beelden een prijs heeft mogen winnen van € 2500,-. Met deze prijs is het mogelijk om een eerste aanzet te geven aan de restauratie van de Christus op de Koude Steen.
Concert

concert1

Op zondag 30 oktober 2011 gaf het Staring Blazers Ensemble onder leiding van Bennie Waanders een benefietconcert in de Grote Kerk van Neede. Het ensemble bracht o.a. bewerkingen van Verdi's La Traviata en Il Barbiero di Sevilla ten gehore. De aanwezigen genoten van een mooi concert, waarbij Bennie Waanders met veel gevoel voor humor en kennis van zaken het publiek van informatie voorzag. De opbrengst van dit concert komt geheel ten goede aan de restauratie van de Needse Beelden.Hulp door plaatselijke ondernemers

Door hulp in natura van lokale ondernemingen kunnen de geschatte restauratiekosten naar beneden worden bijgeschroefd. Van de geraamde € 95.000 hoeft er door deze inzet 'slechts' € 60.000 bijeengehaald te worden. We zijn hiervoor erg dankbaar en kunnen dit dan ook trots aan de pers laten weten. (4 febr 2011: Restauratie Needse beelden) Bent u benieuwd wie deze sponsoren zijn?
Postzegels

Postzegels van Needse beelden Laat de Needse Piëta op reis gaan. Geplakt op brieven en ansichtkaarten en met tientallen tegelijk. De stichting heeft het vijftiende-eeuwse beeldhouwwerk uit de toren van de Grote Kerk van Neede op postzegels laten drukken en hoopt nu dat de Needenaren de afbeelding van Maria met de van het kruis genomen Christus ook daadwerkelijk het land in sturen. Wie de Piëta wil verzenden moet er wel iets extra's voor over hebben: de 44 cent-zegels worden voor 75 cent verkocht. De 'toeslag' van 31 cent is voor het goede doel: de restauratie van de middeleeuwse beeldengroep.

Lees op de site van postzegelblog meer hierover.